Veilig op vakantie met de auto

249 keer bekeken

Het meest gekozen vervoermiddel om mee op vakantie te gaan, is nog altijd de auto.

Het geeft je de vrijheid te stoppen waar je wilt of de route om te gooien als je een mooi plekje ontdekt. Voor een veilige autorit is het wel belangrijk dat je auto vakantieklaar is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in de vakantielanden als Frankrijk, België, Italië, Portugal en Kroatië meer dodelijke verkeersslachtoffers per jaar vallen dan in Nederland. Onze negen tips om veilig op weg te gaan. 

1. Lekkere bandjes 
Wist je dat één op de drie auto-ongelukken wordt veroorzaakt door slechte banden? Het is dus belangrijk dat je banden voldoende profiel hebben en de juiste bandenspanning. Dat laatste zorgt voor meer grip op de weg en je gebruikt minder brandstof, zeker als je zwaar beladen bent. Zorg er ook voor dat de spanning niet te hoog is; dat kan weer zorgen voor een klapband. Controleren kan vaak bij een tankstation. De juiste bandenspanning vind je in de gebruikershandleiding van je auto of op www.watismijnbandenspanning.nl


2. Vloeibaar  
Knipperende lichtjes op je dashboard wil je voorkomen tijdens een lange autorit, daarom controleer je voor vertrek de koelvloeistof. Zeker als de tocht over bergkammen gaat. Je oliepeil check je het best wanneer de motor koud is. De auto moet ook over voldoende remvloeistof en stuurbekrachtigingsvloeistof beschikken. En last but not least: vul de ruitensproeiervloeistof bij. Zou houd jij een frisse blik op de weg.  


3. Verlicht  
Verlichting is niet alleen belangrijk om zelf de weg te kunnen zien, maar zorgt er ook voor dat je zichtbaar bent voor je medeweggebruikers. Check voor vertrek je koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en dimlicht. Op vakantie met een aanhangwagen of caravan? Loop dan ook altijd die verlichting na.

 
4. Autocheck voor vertrek 

Langere afstanden, extra gewicht en steile berghellingen: de kans op een mankement aan de auto tijdens je vakantie is nét wat groter dan tijdens je doordeweekse ritten. Wees verstandig en laat je auto voor vertrek controleren bij de garage. Doen de remschijven en de ruitenwissers wat ze moeten doen? Heeft de airco een servicebeurt nodig? Doe de check ruim voor vertrek, zodat er genoeg tijd is voor eventuele reparaties.

   
5. Pechhulp en (verplichte) attributen 
Pech onderweg is nooit leuk, maar wordt nog vervelender als jouw dekking niet blijkt te kloppen. Check dus voor je vertrekt in welke landen je autoverzekering dekking geeft en wie je moet bellen als je hulp nodig hebt. Dit kun je vinden op de groene kaart. Klopt je auto-uitrusting? In het buitenland gelden andere verplichtingen. Zo zijn de gele hesjes in Frankrijk (natuurlijk) verplicht en ontvang je in België een boete als je geen brandblusser in je auto hebt. Reservelampjes moet je altijd bij je hebben als je door Kroatië rijdt. En kijk direct even of er een reservewiel in je auto ligt.  


6. Ken en plan de route 
Zorg ervoor dat je je route al in je navigatie hebt staan. In Duitsland worden bij grote files alternatieve routes aangegeven, herkenbaar aan gele en blauwe bordjes met U. Is de bestemming Frankrijk? Zet dan een dikke streep door zaterdag 27 juli: dé zwarte zaterdag van 2024 in la douce. Ook op de dag ervoor en erna wordt grote drukte verwacht vanwege de start van de Olympische Spelen in Parijs. Duitsland kondigt deze zomer vier hele drukke zaterdagen aan, namelijk zaterdag 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus 2024. Minder drukte zorgt voor minder stress en minder kans op een ongeluk. Wil je de drukte op de wegen zo veel mogelijk vermijden? Vertrek dan op een zondag of doordeweeks buiten de spitsuren. 


7. Bagagestop 
Ben jij het type ‘zolang het past, mag het mee’? Ieder jaar worden er auto’s (en vooral caravans) van de weg gehaald, omdat ze het maximale laadgewicht hebben overschreden. Dit laadgewicht controleer je op je kentekenbewijs. Zet bagage goed vast als deze boven de rugleuning van de achterbank uitkomt of gebruik een bagagenet. Zo voorkom je dat er bij een ongeluk of plotseling remmen koffers of losse spullen door de auto vliegen.  


8. Andere regels 
Elk land kent zijn eigen verkeersregels. Wist je bijvoorbeeld dat je als bestuurder met bril in Spanje altijd een reservebril bij je moet hebben? Dat je in Frankrijk een boete krijgt als je met slippers rijdt en dat je in Italië verplicht bent om van 15 mei tot 14 oktober met zomerbanden te rijden? En in België moet je altijd een EHBO-set in je auto hebben. 


9. Benen strekken  
Bij het maken van lange autoritten wordt geadviseerd: twee uur rijden, een kwartiertje rust. Om de twee uur even 15 minuten pauze nemen bevordert de verkeersveiligheid. Zo blijven bestuurders scherp en geconcentreerd en veroorzaken ze minder ongevallen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen