Nieuwe ambassadeur vanuit Rijkswaterstaat

Jos van Empel is de nieuwe ambassadeur Verkeersveiligheid vanuit Rijkswaterstaat en de opvolger van Frank Berends. Samenwerking met alle partners in Brabant op dit onderwerp is natuurlijk de basis om deze gezamenlijke agenda tot een succes te maken.

Als Teamhoofd van de Wegendistricten van West-Brabant en Oost-Brabant zet hij zich in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op de snelwegen die in beheer zijn van Rijkswaterstaat in de Provincie Noord-Brabant. 

Jos heeft jarenlange ervaring opgedaan binnen Rijkswaterstaat vanuit diverse rollen en functies, en waarbij steeds het beheer en onderhoud (assetmanagement) de rode draad is geweest.  
Een belangrijk onderdeel binnen het op orde houden van de snelwegen betreft het onderwerp verkeersveiligheid. “Wat je ziet is dat met de aanleg van een snelweg er vanuit de ontwerpfase al keuzes worden gemaakt om de verkeersveiligheid te waarborgen. Na realisatie komt mijn rol in beeld en gaan we de fase in van beheer en onderhoud. In deze fase is het de uitdaging om met de veranderende omstandigheden, zoals toename van verkeer, gedrag van verkeersdeelnemers, maar ook aanpassingen in wet- en regelgeving, dat je hier adaptief op acteert. Je kunt je voorstellen dat infrastructuur die in de jaren 80 is aangelegd, andere uitgangspunten en ontwerpeisen kent dan die we nu stellen in de huidige tijd.” 

In zijn rol als ambassadeur zoekt hij in eerste instantie de samenwerking op met de collega’s van Rijkswaterstaat, om te komen tot verbetervoorstellen. “De reden dat ik ambassadeur ben van Rijkswaterstaat is ook deels terug te herleiden naar mijn periode dat ik als leidinggevende werkzaam was voor de Weginspecteurs en Officieren Van Dienst van Rijkswaterstaat. In die periode heb ik van dichtbij meegekregen hoeveel incidenten er plaatsvinden op de snelwegen van Rijkswaterstaat. Zo’n incident zelf heeft dan impact op de organisatie van Rijkswaterstaat en alle betrokken hulpdiensten en collega-overheden. Maar vaak gaat er ook veel leed achter schuil, zeker als zo’n incident gepaard gaat met verkeersdoden. De eerste reflectie die dan opkomt bij de collega’s en mij is: “hadden we dit kunnen voorkomen?”. Je begrijpt, als je je verantwoordelijk voelt dat dit wel iets is wat je als persoon bezighoudt. Dat maakt vervolgens dan ook dat de collega’s die hier direct bij betrokken zijn ook de intrinsieke motivatie voelen om er werk van te maken, binnen de mogelijkheden die je beschikbaar hebt als organisatie (capaciteit, middelen enz), met als ultieme doel om de problemen die spelen op het gebied van verkeersveiligheid op te lossen. 

In mijn rol als ambassadeur, neem ik deze ervaringen mee en kan ik andere collega’s motiveren om werk te maken van het verhogen van de verkeersveiligheid. Alle kleine beetjes helpen. Door bijvoorbeeld in regulier geplande wegvakafsluitingen (voor het op orde houden van je areaal), ook direct werkzaamheden uit te voeren die de verkeersveiligheid verbeteren zijn dan ook de meekoppelkansen waar we steeds meer gebruik van maken.  

Hiermee kunnen we ‘werk met werk’ maken en geven we als Rijkswaterstaat dan ook direct invulling aan de ambitie van NUL verkeersslachtoffers! 

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen