Nieuwe ambassadeur Robin Heij stelt zich voor

Ambassadeur verkeersveiligheid Robin Heij: ‘Je vergeet een verkeersongeluk niet zo snel’

Robin Heij is de nieuwe ambassadeur verkeersveiligheid van de regio West-Brabant. Als wethouder mobiliteit bij de gemeente Roosendaal zet hij zich al onder andere in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in de stad en omliggende dorpen, duurzame mobiliteit en deelmobiliteit. 

Robin, wat is jouw ervaring met verkeersveiligheid?
‘Ik heb altijd al veel gefietst. Momenteel zit ik minder vaak op mijn racefiets, omdat ik herstel van een kunstknieoperatie. Ik ben opgegroeid in Numansdorp, een dorp in de landelijke gemeente Hoeksche Waard. En vroeger moest ik iedere dag naar de middelbare school fietsen: 13 kilometer heen, en 13 kilometer terug. Ik fietste altijd met anderen uit onze buurt. Op een dag ging het mis. Een lid van ons fietsgroepje werd aangereden en overleed. Zelfs 50 jaar later maakt het nog altijd indruk als ik eraan terugdenk. Je vergeet zo’n ongeluk niet zo snel. 
 
Met die herinnering in mijn achterhoofd heb ik in 2004 een afdeling van Veilig Verkeer Nederland opgericht in Numansdorp. Ik zag dat het verkeer veranderde. Het verkeer nam toe en grote landbouwvoertuigen reden over de weg. Ik bood mijn hulp aan toen ik hoorde dat er initiatieven waren om iets met verkeersveiligheid voor scholieren te doen. Samen met anderen heb ik een fietspraktijkexamen voor basisschoolleerlingen in Numansdorp opgezet. Leerlingen kregen tot dat moment wel theorie, maar ze hadden geen praktijkexamen. Met de hulp van sponsoren hebben we toen verkeersborden gemaakt van ijzeren palen en een hoop huisvlijt.’ 
 
Nu ben je wethouder bij de gemeente Roosendaal met mobiliteit in je portefeuille. En ambassadeur verkeersveiligheid in West-Brabant. 
‘Ja, een mooie taak. Als ambassadeur wil ik mijn functie inzetten om verkeerscampagnes onder de aandacht te brengen in mijn regio. En natuurlijk aanwezig te zijn op de evenementen. Maar het is ook aan mij om verkeersveiligheid op de agenda te houden binnen onze gemeente. Ik ga bijvoorbeeld het startschot geven bij het Verkeersdoolhof. Dat is een parcours in het Vrouwenhofpark in Roosendaal, waar leerlingen uit groep 7 kunnen oefenen voor het officiële verkeersexamen in mei. Ik wil graag met ze in gesprek over MONO. Ik zie nog verschrikkelijk vaak kinderen met een mobiel in de hand op de fiets. Naast het feit dat ze er een flinke boete voor kunnen krijgen, is het ook hartstikke gevaarlijk. Ik ben benieuwd of ze zich bewust zijn van de gevolgen.’ 

Wat doet Roosendaal eraan om de stad verkeersveiliger te maken?
We zijn natuurlijk al een aantal jaar bezig om onze top 20 verkeersonveilige locaties in de stad aan te pakken. Zo hebben we op de Burgemeester Schneiderlaan een rotonde aangelegd. Die werkt goed tegen het hardrijden. Het overzicht is ook flink verbeterd. Bij enkele kruispunten zijn de verkeerslichten vervangen. Het efficiëntere regelprogramma zorgt ervoor dat verkeersdeelnemers minder risico nemen. Ook staat dit jaar staat een hoop te gebeuren op het gebied van verkeersveiligheid. Wederom gaan we een rotonde aanleggen in het buitengebied van Roosendaal en wordt de voorrangssituatie van een belangrijke fietsroute verduidelijkt bij de Willem Dreesweg. 

Uiteraard doen we ook al jaren mee met de verkeerseducatieprogramma’s en gedragscampagnes die de provincie mee subsidieert. Enthousiaste vrijwilligers van VVN ondersteunen ons. Ik ben blij dat deze club ook in Roosendaal actief is. 

Binnenkort gaan we ook aan de slag met een nieuwe mobiliteitsvisie. Die behandelt de raad in april. Ook in het uitvoeringsprogramma wat hierop volgt, staat de zwakkere verkeersdeelnemer centraal. We moeten meer de nadruk leggen op de aanwezigheid van fietsers en voetgangers in het verkeer. Die gedachte sluit aan bij onze wens om van Roosendaal een fietsstad te maken. Actieve verkeersdeelnemers - fietsers en lopers - krijgen straks ruim baan. En dat is fijner voor de stad. Minder verkeersbewegingen zorgen niet alleen voor veiligere wegen, maar ook voor de leefbaarheid van de stad. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen