Verzekeraars strenger: appen tijdens ongeval komt je duur te staan

Vier verzekeraars waarschuwen sinds eind vorig jaar automobilisten: was je aan het appen tijdens een ongeval? Dan draai je zelf op voor de kosten. Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Inshared hebben in december de polisvoorwaarden aangepast.

In de voorwaarden staat nu expliciet dat je niet bent verzekerd als je tijdens het rijden een telefoon vasthoudt of er een bericht op tikt. De verzekeraars hopen hiermee een signaal af te geven: telefoongebruik in het verkeer leidt tot levensgevaarlijke situaties.  
 
‘Een whiplash of andere ernstige letselschade kan slachtoffers jarenlang achtervolgen’, vertelt Independer-verzekeringsexpert Menno Dijcks aan het Algemeen Dagblad. ‘Zij betalen emotioneel en fysiek natuurlijk de grootste tol. Maar voor de veroorzaker kan dit een financiële strop betekenen waar je mogelijk nooit meer uitkomt.’ 
 
Automobilisten kunnen zelfs persoonlijk failliet worden verklaard. Je mag dan niet meer beslissen over je geld en spullen. ‘Bij letselschade lopen de kosten al snel in de tienduizenden euro’s of zelfs honderdduizenden euro’s. Zeker als er sprake is van blijvende invaliditeit.’ 
 
Het was al wettelijk verboden om je telefoon te gebruiken achter het stuur. Ook als een verzekeraar appen achter het stuur niet specifiek in de polisvoorwaarden noemt, bestaat de kans dat je opdraait voor de kosten. Verzekeraars kunnen zich dan beroepen op nalatigheid of roekeloosheid. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen