Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Vooral binnen de bebouwde kom houden automobilisten zich slecht aan de snelheidslimieten. Wel 40 tot 60% van de automobilisten rijdt regelmatig harder dan de maximumsnelheid (inschatting van SWOV). Het grootste deel van de overtreders rijdt tot 10 km boven de limiet (d.w.z. binnen de eerste schijf van het boetesysteem). De campagne richt zich vooral op automobilisten die maximaal 10-15 km te hard rijden op 30, 50 en 60 km wegen. Daar vindt de meeste interactie plaats tussen automobilisten en kwetsbare verkeersdeelnemers en zijn de gevaren het grootst.
Campagnetoolkit
Voor organisaties en partners hebben we een campagnetoolkit ontwikkeld. Deze toolkit bevat: sociale media content, posters, stickers, digitale middelen en achtergrondinformatie over de campagne. We hebben alle middelen in een Brabantse stijl ontwikkeld. Download de Brabantse toolkit hieronder.
Remweg
De maximumsnelheid overtreden is niet zonder risico. Zeker in de bebouwde kom ontstaan gevaarlijke situaties. Daar vind je kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers. Deelnemers die onverwachte bewegingen kunnen maken. Als je dan te hard rijdt, heb je een langere remweg nodig om tot stilstand te komen. De snelheid van de auto én je reactievermogen bepalen namelijk hoe lang deze is. Rijd je te hard, dan rem je zomaar te laat voor een persoon die plotseling oversteekt.
Wist je dat?
- Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door te hoge snelheid?
- Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt we 25-30% minder letselslachtoffers hebben?
- Jaarlijks voetgangers en fietsers overlijden door overtredingen van 10-15 km boven de limieten van 30 en 50 km/u?
- Een botsing met 50 km/u gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is bijvoorbeeld vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw.
- ABS de remweg niet verkort, maar alleen de auto beter bestuurbaar houdt?