De elektrische fiets – waaronder de populaire fatbike – is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vooral jongeren rijden er graag op. Maar met de opkomst van deze snelle vervoersmiddelen neemt ook het aantal verkeersincidenten toe. Steeds vaker worden e-bikes en fatbikes illegaal opgevoerd, waardoor ze snelheden van wel 60 km/u kunnen bereiken, terwijl 25 km/u het wettelijk maximum is. Dat maakt deze fietsen gevaarlijker in het verkeer, zowel voor de bestuurder als voor anderen.
Zowel landelijk als regionaal zien we de gevolgen hiervan terug in de ongevallencijfers, wat het belang van aandacht voor de risico’s en regels rondom het opvoeren van e-bikes onderstreept. Daarom ontwikkelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de campagne ‘‘t Kan hard gaan’.
De campagne
“’t Kan Hard Gaan” richt zich op het bewust maken van jonge e-bikegebruikers én hun ouders van de directe gevolgen van het opvoeren van elektrische fietsen. Dat het gevaarlijk is, weet deze doelgroep al. Dat weerhoudt hen er niet van hun fiets alsnog op te voeren. Daarom zet deze campagne zich juist in op gevolgen die minder gevaarlijk zijn, maar wel vaker voorkomen. Denk aan hoge boetes, een strafblad, geen dekking bij een ongeluk of inname van het voertuig.
De campagne confronteert jongeren met deze gevolgen:
- Het risico op een hoge boete
- Het risico op inname van het voertuig
- Geen dekking van de verzekering bij een ongeluk
Door deze concrete en zeer waarschijnlijke gevolgen te benadrukken, willen we positieve gedragsverandering stimuleren. Samen zorgen we ervoor dat jongeren (en ouders) weten wat er op het spel staat – en hoe ze veiliger aan het verkeer kunnen deelnemen.
Campagnetoolkit
Voor organisaties en partners hebben we een uitgebreide campagnetoolkit ontwikkeld. Deze toolkit bevat: sociale media content, voorbeeldteksten voor communicatie-uitingen, een voorbeeld persbericht, posters, beeldmateriaal en achtergrondinformatie over de campagne. We hebben alle landelijjke middelen in een Brabantse stijl ontwikkeld. Zo wordt meteen duidelijk dat ieders actie telt. In Brabant gaan we samen voor NUL verkeersslachtoffers. Download de Brabantse toolkit hieronder.
Wist je dat…
- sommige opgevoerde e-bikes snelheden tot wel 60 km/u halen, terwijl 25 km/u de wettelijke limiet is?
- je bij een ongeval met een opgevoerde fiets niet verzekerd bent, ook niet als iemand anders schade oploopt?
- een opgevoerde e-bike wettelijk als bromfiets telt en je dus een helm, kenteken én verzekering nodig hebt?