Drugs en geneesmiddelen in het verkeer

Drugs verkeer
41 keer bekeken

Wat zijn de effecten van drugs en geneesmiddelen in het verkeer?

Onlangs presenteerde het SWOV een update van de cijfers over drugs en geneesmiddelen in het verkeer

Het gaat om de invloed van de verdovende middelen op de rijvaardigheid, het aantal slachtoffers en de effectiviteit van maatregelen tegen rijden onder invloed.

Verschillende drugs hebben verschillende effecten op de rijvaardigheid. Het kan gaan om een verdovende, stimulerende of bewustzijnsveranderende werking op de hersenen. Uit onderzoek bleek onder meer dat 3,4% van de automobilisten in Nederland met drugs en/of geneesmiddelen in het lichaam aan het verkeer deelnam. Cannabis wordt het vaakst gebruikt, op de voet gevolgd door cocaïne, ecstasy, amfetamine en lachgas.

WIST JE DAT…

..het risico op een ongeval minimaal 5 keer zo groot is bij gebruik van amfetamine, meerdere drugs tegelijk of de combinatie van drugs en alcohol?

In onderstaande afbeelding zie je het verhoogde risico van het gebruik van verschillende drugs, geneesmiddelen en alcohol (of combinaties daarvan) in het verkeer. Zo blijkt dat vooral de combinatie van drugs en alcohol een extreem verhoogd risico geeft. (Toelichting: BAG staat voor bloedalcoholgehalte)

Hoeveel slachtoffers er precies door drugsgebruik in het verkeer vallen is (nog) onbekend, maar dat het gebruik het risico op een ongeval verhoogt is duidelijk.

WIST JE DAT…

..geneesmiddelen ook de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden?

Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking: wazig zien, duizelingen of slaapaanvallen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van uw medicijn(en)! Zie ook www.rijveiligmetmedicijnen.nl/medicijnen/adviezen

Download de gehele factsheet van SWOV>

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen