Pilot innovatie verlichting langs fietspad N639

verlichting fietspad N639
27 keer bekeken

Nieuw experiment zorgt voor meer veiligheid in gemeente Alphen-Chaam.

De provincie en de gemeente Alphen-Chaam houden een pilot met innovatieve fietsverlichting.

De verlichting komt langs het fietspad van de N639 en wordt nog vóór de winter geplaatst. Het gaat om een nieuwe manier van het verlichten van fietspaden. Een manier die fietsers een veiliger gevoel geeft én rekening houdt met andere belangen. Denk daarbij aan de verkeersveiligheid van automobilisten, natuurbelangen en vermindering van energieverbruik.

STROOILICHT

Langs de N639 tussen Chaam en Ulvenhout stonden lantaarnpalen, maar die zijn volgens provinciaal beleid weggehaald bij de reconstructie in 2019. Het strooilicht van de hoofdrijbaanverlichting dat op het fietspad viel, verdween daarmee ook. Dat leidde bij fietsers tot een gevoel van onveiligheid. Onder hen is veel schoolgaande jeugd. Gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Frank van Raak van de gemeente Alphen-Chaam spraken daarop af dat de gemeente een voorstel zou doen voor innovatieve verlichting van het fietspad.

INTERESSANT EXPERIMENT

Het licht schijnt harder of zachter op verschillende momenten en plekken. De selectieve verlichting is op afstand bestuurbaar. De provincie draagt € 90.000 bij aan de pilot, de gemeente neemt het beheer en onderhoud voor haar rekening. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Het is een interessant experiment dat zou kunnen leiden tot wijziging van beleid omtrent het onderhouden van de provinciale infrastructuur. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat hiermee ook het gevoel van onveiligheid wordt aangepakt.” De pilot wordt in september 2021 geëvalueerd.

VEILIG GEVOEL

Wethouder Van Raak is enthousiast over de steun van de provincie. “We zijn erg blij dat we voor aanvang van de winterperiode aan de slag kunnen met de aanleg van de verlichting langs het fietspad aan de provinciale weg. Met een goed zichtbaar fietspad geven wij onze schoolgaande jeugd weer een veilig gevoel op weg naar school.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen