Daarom plaatst de politie de MONOcam en rijden de politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers te extra controleren. Het doel hiervan is simpel: verkeersveiligheid verbeteren en bewustwording verhogen.
Onderzoek naar verkeersveiligheid
Ook al lijkt controleren vanuit een touringcar wat onconventioneel, effectief is het wel. Vorig jaar leverde het in Oost-Brabant in twee dagen tijd 315 bekeuringen op. 248 hiervan waren voor het vasthouden van een smartphone of tablet “Helaas blijken deze acties dus nog steeds nodig”, aldus het Team Verkeer Oost-Brabant op hun Instagramaccount. Het gebruik van een mobiele telefoon beïnvloedt het rijgedrag en vooral de reactiesnelheid. Het kan voor levensgevaarlijke situaties in het verkeer zorgen.
Verhogen van verkeersveiligheid
De politie is niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de
controles andere verkeersovertredingen zien – zoals geen gordel om – wordt hier uiteraard ook tegen opgetreden. Naast een bekeuring krijgt de overtreder ook uitleg over het gevaar dat hij of zij veroorzaakt. Dit alles om de verkeersveiligheid en de bewustwording te verhogen en daarmee het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Voor deze handhavingscampagne werken de politie-eenheden Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant samen met de Provincies Zeeland en Noord-Brabant en Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.