Jongeren geschokt door veelvuldig smartphonegebruik in het verkeer

smartphonegebruik verkeer
4984 keer bekeken

Gezamenlijke handhavingscampagne gestart vanwege de verkeersveiligheidsrisico’s van afleiding in het verkeer.

De provincies Noord-Brabant, Zeeland en de politie zijn een gezamenlijke handhavingscampagne gestart vanwege de verkeersveiligheidsrisico’s van afleiding in het verkeer. De handhavingscampagne loopt van september tot en met december 2021. Woensdag 20 oktober vond een van de handhavingsdagen van de actie plaats. Tijdens een dergelijke handhavingsdag worden speciale camera’s, de MONO-cam, geplaatst en rijden de politieteams met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers te extra controleren op afleidingsgedrag achter het stuur met als doel: verkeersveiligheid verbeteren en bewustwording op de verkeersveiligheidrisico’s verhogen. 

Op 20 oktober is één van de ingezette politieteams vergezeld door een aantal scholieren van 17 en 18 jaar. Autobestuurders van de toekomst dus. Ze kregen de kans om mee te gaan in de handhavingsbus, een touringcar waarmee je op hoogte in de auto’s en de cabine van vrachtauto’s kan kijken . Daardoor konden zij uit eerste hand ervaren hoe veel mensen met andere zaken zoals de mobiele telefoon achter het stuur zitten en wat de gevaren zijn van afleiding in het verkeer. Dat maakte een behoorlijke indruk op de scholieren. Ze hadden wel verwacht dat ze in de tijd dat ze meereden een automobilist zouden treffen die op zijn telefoon zou zitten. Maar hoe snel en hoeveel mensen zij hebben bekeurd, heeft ook op de scholieren veel indruk gemaakt. Door deze handhavingsdag samen met scholieren uit te voeren, hopen we bewustwording te creëren onder de automobilisten van de toekomst over hoe gevaarlijk dit gedrag kan zijn. 

Een touringcar is nou niet het eerste vervoermiddel waar je aan denkt bij de politie. Toch blijkt dit bijzonder effectief. De touringcar met waarnemers wordt gevolgd door agenten in onopvallende auto’s en motoren. Als er een verkeersovertreding wordt gespot, nemen zij het over en wordt de overtreder staande gehouden en bekeurd. Op locaties waar de inzet van de touringcar niet praktisch of mogelijk is, wordt extra gehandhaafd middels speciale camera’s.

“Helaas blijken deze handhavingsacties nog steeds nodig”, aldus het Team Verkeer Oost-Brabant

Het gebruik van een mobiele telefoon beïnvloedt het rijgedrag en vooral de reactiesnelheid. De verkeersveiligheidsrisico’s van afleiding zijn erg groot en het kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen in het verkeer. De handhavingsactie is nog in volle gang en loopt door tot het einde van dit jaar. Concrete cijfers zijn er op dit moment nog niet maar deze zullen spoedig volgen na afloop van alle activiteiten.

Afbeeldingen

Handhavingsactie met touringcar 2021

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen