Smartphonegebruik in het verkeer komt nog steeds schrikbarend veel voor

Smartphonegebruik verkeer
646 keer bekeken

De politie plaatste een MONOcam en er reden politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers extra te controleren.

Helaas gebeurt het nog te vaak dat we mét smartphone in de hand en zonder gordel om achter het stuur zitten. Je bent dan niet alleen een gevaar voor jezelf (en de inzittenden) maar ook voor je medeweggebruikers. Daarom plaatste de politie de MONOcam en reden politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers extra te controleren. Het doel hiervan is simpel: verkeersveiligheid verbeteren en bewustwording verhogen.

De provincies Zeeland en Noord-Brabant en politie eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant hielden in samenwerking met Brabant gaat voor NUL een gezamenlijke handhavingsactie vanwege de verkeersveiligheidsrisico's van afleiding in het verkeer. De touringcar met waarnemers werd gevolgd door agenten in onopvallende auto’s. Als zij vanuit de bus een overtreding zagen, namen zij het over en werd de overtreder staande gehouden en bekeurd. Op locaties waar de inzet van de touringcar niet praktisch of mogelijk was, werd extra gehandhaafd middels speciale camera’s genaamd de MONOcam.

Schokkende resultaten

De politie zie je doorgaans niet in een touringcar rondrijden. Voor deze actie bleek het toch een bijzonder effectief vervoersmiddel; de resultaten liegen er niet om. Maar liefst 3511 bekeuringen zijn uitgedeeld tijdens de 14 handhavingsdagen in Zeeland en Noord-Brabant. Hiervan waren 2707 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van de mobiele telefoon.

Verhogen van verkeersveiligheid

De politie was niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zagen – zoals geen gordel om – werd hier uiteraard ook tegen opgetreden.
Buiten het smartphonegebruik had de politie nog wat zogenaamde ‘bijvangst’ waaronder een bestuurder die op zijn laptop een brief aan het schrijven was onder het rijden. Er werden personen gesignaleerd met openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen. Ze namen (spook) voertuigen in beslag, bekeurden mensen voor rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en inden nog openstaande boetes.

Door overtreders meteen staande te houden hoopt de politie echt door te dringen tot de
desbetreffende weggebruiker en diens gedrag direct te beïnvloeden. Elke staandehouding kan namelijk een potentieel ongeluk voorkomen.

Jongeren schrikken van smartphonegebruik op de weg

Op 20 oktober is één van de ingezette politieteams vergezeld door een aantal scholieren van 17 en 18 jaar. Bestuurders van de toekomst dus. Ze kregen de kans om mee te gaan in de handhavingsbus, daardoor konden zij uit eerste hand ervaren hoe veel mensen met andere zaken zoals de mobiele telefoon achter het stuur zitten en wat de gevaren zijn van afleiding in het verkeer. Dat maakte een behoorlijke indruk op de scholieren. Ze hadden wel verwacht dat ze in de tijd dat ze meereden een automobilist zouden treffen die op zijn telefoon zou zitten. Maar hoe snel en hoeveel mensen werden bekeurd, heeft ook op de scholieren veel indruk gemaakt. Scholier Senna: “Ik ben wel onder de indruk van de hoeveelheid, ik had verwacht dat het minder was.” Door deze handhavingsdag samen met scholieren uit te voeren, hopen we bewustwording te creëren onder de weggebruikers van de toekomst over hoe gevaarlijk dit gedrag kan zijn.

Wordt vervolgd

Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel focus op de weg. Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2022. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van NUL verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen.
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen