Twee op de drie Nederlanders gebruikt zijn smartphone achter het stuur

601 keer bekeken

De MONO-campagne gaat weer van start. Lees hier wat jij kunt doen!

Vind je het belangrijk om op een bericht te reageren als je fietst of autorijdt? Is dat het risico van een boete waard? Denk je dat je een ongeluk zou kunnen veroorzaken omdat je even niet oplet?  Hoewel bijna iedereen weet dat het gevaarlijk is, lezen veel Nederlanders nog steeds berichten op hun mobiele telefoon tijdens het fietsen of autorijden. De MONO-campagne blijkt dus nog steeds hard nodig om dit gedrag een halt toe te roepen.

Met de MONO-campagne gaat 7 maart weer van start. We willen met deze campagne duidelijk maken dat je telefoon niet belangrijk is wanneer je achter het stuur zit. Het is gewoonweg niet het moment om je telefoon te controleren op meldingen, hoe belangrijk ze ook kunnen lijken. Als een appje of e-mail zo belangrijk is dat je hem onmiddellijk moet lezen, dan nog is het niet de moeite waard om je eigen leven of dat van iemand anders op het spel te zetten. Zet je auto op een veilige plek, waar je rustig je berichten kan lezen en beantwoorden. De waarheid is dat er geen excuses zijn voor afgeleid rijden. Het leidt altijd tot gevaarlijke situaties. En niemand wil daar verantwoordelijk voor zijn.

We weten dat dit advies moeilijk te volgen is. Vooral omdat de meeste mensen denken dat ze zelf nooit een ongeluk zullen veroorzaken en dus niet denken dat ze zichzelf of anderen in gevaar brengen met hun eigen gedrag. Daarom leggen we met deze campagne de nadruk op de gevolgen van afgeleid rijden: door te laten zien hoe een schijnbaar onschuldig moment in het verkeer kan leiden tot een levenslang trauma, of zelfs de dood.

Daarnaast willen we mensen aanmoedigen de belofte te doen (https://www.veiligverkeer.nl/mono) en stil te staan bij degenen die door afleiding in het verkeer zijn omgekomen of ernstig gewond zijn geraakt, en bij degenen die nog elke dag te maken hebben met de gevolgen hiervan. Dus voor je vertrekt: Doe je gordel om en zet je telefoon uit. Laat een kortstondige afleiding niet leiden tot een leven lang spijt. Laten we samen ook in 2022 gaan voor NUL verkeersslachtoffers.

Meer info over de campagne en wat jij kan doen vind je op: www.mono.nl

 

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen