420 kinderen in Breda gaan de fiets op met fietshelmen

598 keer bekeken

Nederland: het land met de meeste fietsen en de minste fietshelmen. Vanaf deze week draaien we een pilot op 5 basisscholen. Aan zo’n 420 kinderen van groep 3 en 4 worden gratis fietshelmen uitgedeeld om vervolgens de ervaringen hiervan te testen.

In Nederland ben je niet verplicht om een fietshelm te dragen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een fietshelm dragen veiliger is. Toch zie je niet of nauwelijks fietsers met een helm in Nederland. In andere landen in Europa zijn het vaak kinderen die verplicht worden om een helm te dragen, zoals in Frankrijk of Oostenrijk. 

Fietshelmen Pilot

In ons land dragen kinderen dragen vaker niet dan wel een helm. Ze leren fietsen zonder helm, hun ouders dragen geen helm, en ook opa crosst op zijn elektrische fiets rond zonder hoofdbescherming. We groeien ermee op. Maar zou het niet een stuk veiliger zijn als we onze kinderen wel met een helm op de fiets opsturen? En waarom doen we dat dan niet, ondanks dat het niet verplicht is?

Tijd om dat eens uit te gaat zoeken, dachten ze bij het team Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers van de Provincie Noord-Brabant. Ze sloegen de handen ineen met ANWB en de Gemeente Breda om een pilot onderdeel van het ANWB Streetwise lesprogramma te gaan draaien. Het doel van deze pilot is extra aandacht vestigen op veiligheid in het verkeer middels het dragen van fietshelmen. 

In de periode maart tot en met juni draait deze pilot op 5 basisscholen in Breda. Aan zo’n 420 kinderen van groep 3 en 4 worden gratis fietshelmen uitgedeeld. Ouders en kinderen zullen vooraf verschillende vragen krijgen over wat zij nou eigenlijk vinden van het dragen van een fietshelm. Na het lesprogramma en het uitdelen van de helmen wordt deze vragen ze nog eens gesteld om te kijken of er een verandering in houding en gedrag plaatsvindt ten opzichte van het dragen van fietshelmen. 

Uit deze pilot hoop Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers met haar partners belangrijke inzichten te verkrijgen over de houding en het gedrag van deze jonge weggebruikers ten opzichte van het dragen van fietshelmen.

 

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen