TT-scholenbijeenkomst is meer dan een scholendag

TotallyTraffic
350 keer bekeken

Na twee coronajaren mocht het eindelijk weer: de TT-scholenbijeenkomst. Op 25 mei opende het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch de deuren voor bijna 100 bezoekers vanuit de deelnemende scholen van TotallyTraffic (TT): hét verkeerseducatieprogramma in de provincie Noord-Brabant voor middelbare scholen

Het centrale thema van de middag was jongeren in het verkeer/verkeersveiligheid. Projectleider Ronald Soemers: “De afgelopen jaren is de scholendag steeds meer veranderd in een scholingsdag. We nodigen telkens interessante sprekers uit, die echt iets te vertellen hebben over belangrijke onderwerpen binnen dit thema. En invalshoeken waar de scholen iets aan hebben als ze de verkeerslessen geven.” 

Kennis en inspiratie

Ook dit jaar deden de bezoekers een hoop kennis en inspiratie op. Zo deelde het team Verkeersveiligheid van de provincie Noord-Brabant op interactieve wijze feiten en weetjes over de verkeersveiligheid in de provincie, en in het bijzonder in combinatie met jongeren. Daarna volgde  een presentatie over de ‘Veilig weer naar school week’, een uitwerking van de Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers-campagne waarin scholen worden ondersteund om na elke vakantie verkeersveiligheid weer even extra onder de aandacht te brengen.  

“Daaruit volgde direct een concreet actiepunt”, blikt Soemers terug. “De aanwezigen vertelden dat ze het moeilijk vinden om ouders te betrekken bij verkeersveiligheid. Terwijl juist die vaders en moeders nog steeds een grote rol spelen in veilig gedrag in het verkeer. Zo kunnen ze de fietsverlichting controleren of samen met hun kind de school-thuis-route rijden. Al pratend met elkaar ontstond het idee om folders met tips te maken die TT-scholen aan ouders kunnen geven. Dat gaan we nu ontwikkelen.” 

Na de pauze volgde het hoofdprogramma ‘Snelcursus jongeren’ waarbij gedragsonderzoeker Saar Hadders van TeamAlert vertelde over haar onderzoek naar jongeren. Hiervoor vulden 4149 jongeren een lijst in met vragen over thema’s als duurzaamheid, de toekomst, vrijetijdsbesteding en de prestatiemaatschappij. “Heel interessant. Wist je dat van al die jongeren maar 1 procent aangeeft dat ze hun vrije tijd het liefst besteden aan sociale media? En dat in de praktijk dit ruim 80 procent doet? Angst om iets te missen speelt hierin een grote rol. Ze willen continu hun sociale media in de gaten houden, en dus ook in het verkeer. Hartstikke gevaarlijk, daar moeten we met z’n allen echt iets op verzinnen.” 
 

Volgend jaar weer

Voor het hele TT-team was de dag ‘een groot succes’. Niet alleen vanwege de hoge opkomst, maar ook omdat de reacties positief waren. Het TT-team had viltjes laten maken waarop de deelnemers tips en tops konden schrijven. “Super waardevol om TT up-to-date te houden. En ook bijzonder: een docente kwam na afloop naar me toe en vertelde dat de schooldirectie twijfelt of ze met de TT-modules door moet gaan. Zij wist na de bijeenkomst zeker: de school moet juist nóg meer doen. Zo geïnspireerd was ze. Dat is toch mooi?” 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen