Veilig weer naar school week - MONO zonder afleiding onderweg

10898 keer bekeken

Als de vakantie voorbij is, is het tijd voor actie! Geen verlate wegen meer, maar straten vol auto’s, fietsers of voetgangers op weg naar school of het werk. Al die drukte is best even wennen. De Veilig weer naar school week helpt jou en je familieleden weer veilig de weg op.

De Veilig weer naar School week is een initiatief van Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers, BVL Brabant en TotallyTraffic. Deze campagne start na iedere schoolvakantie en behandelt verschillende thema’s, die op dat moment van belang zijn. Het doel blijft altijd hetzelfde: weggebruikers helpen naar veilig gedrag in het verkeer.

Tijdens deze Veilig weer naar school week staat de 'MONO'-campagne centraal. MONO rijden, dat is ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je mobiele telefoon. Op de fiets en ook in de auto. MONO staat voor één of alleen. De campagne gaat over met één ding tegelijk bezig zijn in het verkeer. Want als je rijdt of fietst, hoef je maar op één ding te letten: de weg. De campagne versterkt de sociale norm van het niet lezen of sturen van berichten tijdens het rijden. Het doel van de MONO-campagne is het terugdringen van het aantal verkeersdoden en gewonden veroorzaakt door het gebruik van social media in het verkeer.  Ook in Brabant besteden we aandacht aan deze campagne, via de Veilig weer naar school week specifiek gericht op scholieren. 

Hoe rijd je MONO?

De mobiele telefoon heeft functies om je te helpen MONO te rijden. Onderstaand staan de instructies voor zowel Android als IOS telefoons genoteerd.

Android instellingen
Als je een Android-telefoon hebt, kun je op verschillende manieren MONO rijden en fietsen. Zie hier op de website van Kom veilig Thuis meer informatie en de handleiding.
IOS (iPhone) instellingen
Op je iPhone zit een handige ‘Autorijden-functie die je maar één keer in hoeft te stellen. Vanaf dat moment detecteert je iPhone automatisch wanneer je in de auto zit, en rij je altijd MONO. Zie hier op de website van Kom veilig Thuis meer informatie en de handleiding.

Facts and figures 

  • Het risico op een ongeluk is 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn;
  • Uit eerder onderzoek bleek dat 7 op de 10 Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun mobiel als ze onderweg zijn. Twee derde leest die berichten tijdens het rijden;
  • 51% van de jongeren tussen 12 en 17 jaar geeft ook aan hier geen risico in te zien;
  • Uit onderzoek dat Interpolis en Motivaction hielden onder 880 scholieren bleek dat 64% van de scholieren – ondanks het telefoonverbod – nog steeds een telefoon gebruikt op de fiets;
  • Telefoongebruik op de fiets wordt zelfs als de norm gezien. Bijna alle respondenten in het onderzoek van Interpolis en Motivaction (99%) denken dat andere scholieren ook hun telefoon gebruiken op de fiets. Bovendien geeft 80% aan te verwachten dat anderen dit eveneens ‘normaal’ vinden; 
  • Scholieren denken dat veilig fietsen en het gebruik van een telefoon prima samengaan, maar dat is niet het geval. Omdat zij de bestuurders van de toekomst zijn, is het belangrijk om hun gedrag te veranderen.

Tot slot, kom veilig thuis!

De verkeersveiligheidscampagnes van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en zijn partners worden gevoerd onder de koepel 'Kom veilig Thuis'. Via dit online platform kun je verschillende campagnewebsites bezoeken zoals MONO, BOB, Snelheid en Fietsverlichting. Zie https://www.komveiligthuis.nl/

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen