De Veilig weer naar School week is een initiatief van Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers, BVL Brabant en TotallyTraffic. Deze campagne start na iedere schoolvakantie en behandelt verschillende thema’s, die op dat moment van belang zijn. Het doel blijft altijd hetzelfde: weggebruikers helpen naar veilig gedrag in het verkeer.
Fietsen zonder licht in het donker is levensgevaarlijk. Daarnaast zijn fietsers natuurlijk ook enorm kwetsbare verkeersdeelnemers. Met goede fietsverlichting neemt het risico met 20% af om in het donker te worden aangereden. Dus laat je zien! Om het belang van fietsverlichting te laten zien, gaat begin november elk jaar de fietsverlichtingscampagne weer van start. De landelijke campagne ‘AAN in het donker’ spoort Nederlanders aan om (goede) fietsverlichting te gebruiken. Ook in Brabant besteden we aandacht aan deze campagne, via de Veilig weer naar school week specifiek gericht op scholieren.
Hoe val jij op?
1. Zet je fietslicht aan
Meedoen is makkelijk! Een handige cue is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.
2. Check je fiets
Is de fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt. Zie ook dit filmpje over de fietscheck: https://www.youtube.com/watch?v=9KR7ZeJuxmM&list=PLJsvxUZYAjK-3yrq2Bgg9riuWC_zwDGuB&index=2
3. Val op met je kleding
Bij regen, schemering en in het donker valt felle of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen. Lees alle tips.
TIPS VOOR GOEDE FIETSVERLICHTING
Iedereen is medeverantwoordelijk voor een veilig verkeer. Daar hoort een goed werkende fiets bij. Scholieren hebben daar soms wel wat hulp bij nodig. Hieronder staan de regels waaraan fietsverlichting moet voldoen. Helpen jullie om dit bij de scholieren onder de aandacht te brengen?
- De kleur: het voorlicht moet wit of geel zijn, achter is alleen rood licht toegestaan. Heeft je fiets 2 voorwielen? Dan moet je aan de voorkant 2 lampen hebben.
- Schijnrichting: het fietslicht moet altijd recht voor- of achteruit schijnen.
- De locatie: losse lampjes kun je bevestigen aan het stuur of op je bovenlichaam en rugzak of bagagedrager. Op het hoofd, de armen of benen mag niet.
- Niet knipperen: ook al lijkt het voor extra zichtbaarheid te zorgen, fietsverlichting mag niet knipperen. Doe het licht dit wel, dan riskeer je een boete.
- De reflectoren: een rode reflector is verplicht op de achterkant van je fiets. Daarnaast heeft iedere trapper twee gele reflectoren nodig, en de velgen of banden een witte of gele reflectieband.
WIST JE DAT?
- Verlichting niet zozeer voor jouw eigen zicht is maar vooral zodat automobilisten je zien?
- Jongeren en jongvolwassenen in verhouding minder vaak verlichting aan hebben dan ouderen?
- Het achterlicht het belangrijkst is? Omdat je het achteropkomende verkeer niet kunt zien aankomen.
- 5% van de fietsers in het donker een fietsongeluk heeft gehad?
- 15% tijdens het fietsen in het donker bijna is aangereden?
- 80% van de fietsers beschikt over vaste verlichting voor en achter?
- 37% van de fietsers aangeeft dat losse lampjes niet goed werken?
- 36% van de fietsers weet niet hoe zij zelf een kapotte fietslamp kunnen repareren?
Tot slot, kom veilig thuis!
De verkeersveiligheidscampagnes van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en zijn partners worden gevoerd onder de koepel 'Kom veilig Thuis'. Via dit online platform kun je verschillende campagnewebsites bezoeken zoals MONO, BOB, Snelheid en Fietsverlichting. Zie https://www.komveiligthuis.nl/