Terugblik handhavingsactie 'Ogen op de weg'.

434 keer bekeken

Ook in 2022 had de politie in Brabant hun ‘Ogen op de weg’: een handhavingsactie met als doel om de verkeersveiligheid te verbeteren, bewustwording te creëren en gedragsverandering aan te sporen.

'Ogen op de weg' is een initiatief om afleiding in het verkeer te handhaven en te verbeteren. Dit door middel van een MONOcam en meerder teams van politie in een touringcar zijn weggebruikers in Brabant en Zeeland gecontroleerd in het verkeer.

 

Bewustwording

Tijdens deze handhavingsactie zijn er helaas nog steeds veel overtredingen geconstateerd rondom afleiding in het verkeer. Op nummer één staat het gebruik van de (smart)phone achter het stuur. Ruim 2200 weggebruikers zijn staande gehouden voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Dit betreft meer dan 75% van het totaal aantal uitgeschreven bekeuringen. Daarnaast is er ook een grote bijvangst van andere overtredingen genoteerd, zoals het niet dragen van een autogordel, te hard rijden en het negeren van wegmarkering en matrixborden.

Wanneer agenten vanuit de bus een overtreding constateerden, nam een ander politieteam in een volgauto het over. Zij hielden de overtreder staande. Door een gesprek aan te gaan met de overtreder creëren de agenten bewustwording van de gevaren. Het gesprek leidt tot het besef dat het niet alleen voor de bestuurder levensgevaarlijk is, maar ook voor medeweggebruikers.

Het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen hebben aangetoond dat het nog steeds nodig is om deze actie mee te nemen én door te voeren in 2023!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen