Dodehoekproject met landbouwverkeer

158 keer bekeken

In Nistelrode vond voor de kinderen van basisschool De Beekgraaf een speciale Dode hoekles plaats. In het kader van het 25 jarig jubileum van het Dode hoekproject van VVN-Maasland, woonden gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijnen en wethouder Marius Tielemans van de gemeente Bernheze de les bij.

De les werd gecombineerd met het Cumela-project ‘Veilig omgaan met opvallend (land)bouwverkeer'.

In de grote loods van Loonbedrijf Langenhuizen in Nistelrode waren de kinderen van groep 8 van basisschool De Beekgraaf uit Nistelrode uitgenodigd. Met verschillende grote en gevaarlijke landbouwvoertuigen beseffen de leerlingen hoe nietig ze zijn naast een enorm tractorwiel. Na een stukje theorie, kunnen ze hun kennis direct toetsen in de praktijk. Even mogen ze op de plek van de chauffeur zitten en ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral níet ziet.

,,Vrachtwagens zijn nu uitgerust met camera's en hebben een breed zichtveld. Maar er zijn genoeg vrachtwagens met alleen een dodehoekspiegel, die zien minder. We laten de kinderen dát verschil zien en vertellen waar ze op moeten letten”, legt Marije van Beurden uit, praktijkvoorlichter van Cumela van brancheorganisatie voor landbouwbedrijven.

Per jaar zijn er verkeersdoden en veel zwaargewonden met landbouwvoertuigen te betreuren

,,Niet alleen is er veel meer verkeer op de weg vergeleken met vijfentwintig jaar geleden, ook neemt het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer toe. En het rijgedrag van automobilisten speelt een grote rol, vooral bij het inhalen van landbouwvoertuigen op smalle wegen gebeuren ongelukken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen