Ogen op de weg: politie gaat weer controleren op smartphonegebruik

386 keer bekeken

Een laptop op schoot, een app’je versturen of de onderweg een film bekijken. Tijdens de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ komt van alles voorbij. De politie zag in 2022 opnieuw bestuurders die met van alles bezig waren behalve het verkeer.

Ook dit jaar gaan de politiekorpsen Oost- Brabant en Zeeland op pad om bestuurders te wijzen op hun gedrag.

Ogen op de weg is een vervolg op de acties van vorig jaren. De provincies Zeeland en Noord-Brabant, de politiekorpsen en Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers werken voor de actie samen om automobilisten die de wet overtreden vanuit een touringcar te spotten. Ook plaatsen ze MONO-cam’s door Noord-Brabant: een camera die bestuurders herkent die een apparaat in hun handen hebben.

De actie is al meerdere jaren een succes. De politie hield het afgelopen jaar ruim 2200 weggebruikers staande voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Dat betrof meer dan 75% van het totale aantal uitgeschreven bekeuringen.

Meerdere actiedagen

In 2023 staan van maart tot december wederom meerdere actiedagen op de planning. Op die dagen gaan waarnemers met een bus op pad. Door de hoogte kijken ze makkelijker in een auto of vrachtwagen om te zien wat een bestuurder doet. Als ze bijvoorbeeld iemand zien appen of bellen, schakelen ze agenten in die in onopvallende auto’s in de buurt van de bus rijden. De agenten in deze volgauto houden de overtreder staande. Door een gesprek aan te gaan met de overtreder creëren de agenten bewustwording van de gevaren. Het gesprek leidt tot het besef dat het niet alleen voor de bestuurder levensgevaarlijk is, maar ook voor medeweggebruikers.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen