Neem gas terug

205 keer bekeken

Even het gaspedaal dieper indrukken en vlug je voorganger inhalen. Je komt misschien op tijd voor je afspraak. Veilig is het zeker niet. Zeker in de bebouwde kom is te hard rijden gevaarlijk. Daar heb je volop te maken met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen, ouderen en fietsers.

Op 8 mei gaat de landelijke campagne Snelheid weer van start. De campagne van komveiligthuis.nl spreekt automobilisten aan die binnen de bebouwde kom maximaal 10 tot 15 km/u te hard rijden en de wet licht overtreden. Via beelden met kinderen of ouderen en een verkeersbord hoopt de organisatie haar doelgroep alert te maken.

Minder letselslachtoffers

Uit onderzoek blijkt dat automobilisten beperkende maatregelen sneller accepteren als duidelijk is voor wie ze het doen: kinderen en ouderen. Het helpt de bestuurders rustiger te rijden. Dat is nodig. Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt, dan hebben we 25 – 30% minder letselslachtoffers.

Wie langzamer rijdt, heeft een kortere remweg nodig om tot stilstand te komen. De snelheid van de auto én je reactievermogen bepalen hoe lang deze is. Rijd je te hard, dan rem je zomaar te laat voor een persoon die plotseling oversteekt.

Een paar adviezen

  • Het is belangrijk dat je onderweg regelmatig je snelheid controleert. Zo rijd je nooit te hard. En met de volgende tips ben je ook altijd op tijd voor je afspraak.
  • Leg de avond van tevoren je spullen klaar: je kleding voor de volgende dag, het ontbijt en je werktas. Hoe meer je voorbereidt, hoe rustiger je ochtend is.
  • Check vooraf de verkeersdrukte op je route. Heb je een afspraak op een woensdagmiddag? Bekijk dan de verkeersdrukte op de gewenste vertrektijd op een andere dag of een week eerder. Zo schat je beter in hoe laat je vertrektijd is.
  • Houd er rekening mee dat je langer onderweg bent wanneer het donker of slecht weer is. Nóg eerder vertrekken is handig!
  • Rijd veilig. Voor jezelf en anderen.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen