De Veilig weer naar school week: let op je snelheid

260 keer bekeken

De meivakantie zit er weer op. Het is tijd voor een nieuwe Veilig weer naar school week. In deze editie attenderen we samen met de vierhonderd aangesloten basisscholen automobilisten op hun snelheid.

De Veilig weer naar School week is een initiatief van Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers, BVL Brabant en TotallyTraffic. Deze campagne start na iedere schoolvakantie en behandelt verschillende thema’s die op dat moment van belang zijn. Het doel blijft altijd hetzelfde: weggebruikers helpen naar veilig gedrag in het verkeer. Voor de komende editie sluiten we aan bij de landelijke campagne ‘Snelheid’, die op 1 mei start.

Aandacht voor snelheid

De campagne ‘Snelheid’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en partners. De actie spreekt de automobilist aan op zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen veiligheid én die van anderen. Zo hopen de samenwerkende partijen dat er minder automobilisten binnen de bebouwde kom te hard rijden. Vooral op 30 en 50 kilometerwegen is dat belangrijk. Automobilisten komen daar kwetsbare verkeersdeelnemers tegen, zoals kinderen, ouderen en fietsers.

Rijd niet te hard

De snelheid waarmee je voertuig bestuurt, bepaalt jouw stopafstand. Dat is de totale lengte van de remweg. Als fitte bestuurder heb je bij normale weersomstandigheden minstens 1 seconde nodig voordat je de rem indrukt. Dat noemen we de reactieseconde. Die is erg belangrijk. Hoe hoger je snelheid, hoe meer meters je in die tijd aflegt. Hoewel de remmen van auto's, fietsen en scooters de laatste jaren zijn verbeterd, is de reactieseconde gelijk gebleven.

Je kunt je voorstellen dat je meters op volle snelheid door rijdt, voordat je op de rem trapt. En daar komt nog de afstand bij die nodig is om de auto tot stilstand te brengen.

Zorg jij er ook voor dat jij en jouw omgeving niet te hard rijdt? Zeker doen. Jouw actie telt.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen