Rijschoolhouder Eric Bakker: ‘Leerlingen durven niet te remmen voor een oranje stoplicht’  

232 keer bekeken {0} reacties

Wie in de regio van Den Bosch rijdt, ziet op de lesauto’s van Verkeersschool Bakker iets bijzonders. Op de achterkant prijkt een sticker met #doeslief. Hij zit er met een reden. 

Bumperkleven, een middelvinger opsteken en flink getoeter. Eric Bakker en zijn collega’s maken het iedere keer mee als ze een leerling lesgeven. Nadat hij weer thuis is gekomen en foetert over andere weggebruikers, wil zijn vrouw Sophia er iets aan doen. Ze kruipt achter de computer en bedenkt in een mum van tijd een #doeslief sticker. 

“In die tijd had je ook de #doeslief campagne van SIRE”, blikt Eric terug op het moment in 2019. “Zo kwam mijn vrouw op het idee. Ze verving de L voor die van een lesauto: met een blauwe achtergrond. Al vlug nadat de stickers op onze auto zaten, kregen we berichten van andere rijscholen. Zij wilden er ook wel een.” 

Fouten zijn nodig 

Eric is al sinds 1991 rijschoolouder en ziet het gedrag de afgelopen jaren in het verkeer veranderen. De gekste dingen gebeuren op de weg. “Leerlingen durven niet te remmen voor een oranje stoplicht of een stopbord, omdat auto’s bumper kleven. Of wat dacht je van de vrachtwagens. Ze rijden op de snelwegen de gaten dicht. Zo kunnen lesauto’s niet invoegen. Does effe normaal denk ik dan.” 

“Bestuurders lijken te zijn vergeten dat ook zij ooit een leerling waren. Ook zij mochten ooit de auto laten afslaan. Of een inschattingsfout maken. Die fouten zijn nodig om te leren.” 

Snel naar huis 

De bestuurders met ‘korte lontjes’, zoals Eric ze noemt, ziet hij overal in het verkeer. Het zijn niet alleen de automobilisten, maar ook de fietsers en de voetgangers. “Iedereen heeft continu haast”, verklaart hij het gedrag. “We willen snel naar huis om leuke dingen te doen. Bovendien is tegenwoordig de kans groter dat bliksem je treft dan dat de politie je aanhoudt.  Dat moet echt anders.” 

Eric doet dan ook een beroep op de politie. Hij hoopt op meer controles en handhaving. In de tussentijd hoopt hij dat de #doeslief sticker zijn werk doet. “Het is lastig om te meten of de sticker écht werkt. Hopelijk maakt het mensen wat bewuster. En vragen ze zichzelf af hoe zich gedragen in het verkeer.” 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen