Land van Cuijk waarschuwt verkeer voor overstekend wild 

251 keer bekeken

Op 40 plaatsen in de gemeente Land van Cuijk zijn banners geplaatst om verkeer te waarschuwen voor overstekend wild. Ook het wild krijgt een opvallende waarschuwing. Met de actie wil de gemeente dierenleed voorkomen en verkeersveiligheid verbeteren. 

Land van Cuijk is in Noord-Brabant de gemeente met de meeste wildaanrijdingen. Per jaar worden er gemiddeld ruim 100 reeën, 100 dassen en twintig bevers aangereden. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers is zelfs hoger omdat dieren soms pas later onopgemerkt in het bos overlijden en niet alle aanrijdingen worden gemeld.  

Opvallende banners 

In overleg met de vrijwilligers van de drie wildbeheereenheden in de gemeente Land van Cuijk (Boxmeer, Oploo-Wanroij en de Overlaat) en de Dassenwerkgroep Brabant zijn nu de wegen met de meeste aanrijdingen met wild, in kaart gebracht. Op deze plekken worden verkeersdeelnemers gewaarschuwd met opvallende “Let op Wild” banners. De banners worden elk jaar opnieuw in maart geplaatst en in oktober weggehaald.  

De actie in de gemeente Land Van Cuijk is een vervolg op de succesvolle banneractie “Let op Wild” van de provincie Brabant van enkele jaren geleden.  

Wildspiegels 

Naast een waarschuwing voor verkeersdeelnemers, krijgen ook de dieren zelf een waarschuwing. Op korte termijn wordt er gestart met een wildspiegelactie. Wildspiegels zijn reflectoren die het uitgestraalde licht van naderende auto’s in een hoek van 90 graden weerkaatsen in een steeds wijder wordende baan. Het in de richting van de rijweg rennende wild krijgt zo het autolicht recht in de ogen en stopt. Dit kan vooral het aantal aanrijdingen met reeën verminderen.  

In overleg met de drie wildbeheereenheden zijn ook de beste plekken voor wildspiegels in kaart gebracht. De gemeente levert de paaltjes en wildspiegels en de vrijwilligers plaatsen ze met ondersteuning van de buitendienst. Provincie Brabant heeft onlangs aangegeven ook mee te doen met de wildspiegelactie op de provinciale wegen in de gemeente Land van Cuijk.  

Vrijwilligers 

Wethouder David Sölez van gemeente Land van Cuijk benadrukt het belang van veiligheid en de rol van vrijwilligers hierin: “Met name wil ik onze vrijwilligers van harte bedanken. Zonder hen hadden we dit nooit zo goed kunnen aanpakken. We kunnen overigens allemaal een bijdrage leveren om aanrijdingen, met name overdag, te verminderen. Als we in bos en natuurgebied honden aan de lijn houden en op de paden blijven, is er minder kans dat wild wordt opgeschrikt en al vluchtend op de weg belandt”. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen