Lik-op-stuk tijdens scootercontrole bij jongeren

399 keer bekeken

Tijdens een handhavingsactie in Tilburg zijn jongeren die een ernstige of meerdere overtredingen begingen met een scooter of brommer direct aangesproken op hun gevaarlijke rijgedrag. Medewerkers van Stichting HALT waren hiervoor ter plaatse.

Deze pilot in Hart van Brabant is een samenwerking tussen de politie en Stichting HALT en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. Samen streven de partijen naar NUL verkeersslachtoffers in Brabant.

Halt-loket
Met een lik op stuk beleid zorgden Halt en politie voor meer veiligheid in het verkeer. Tijdens de handhavingsactie werden jongeren aangehouden die overtredingen begingen zoals rijden zonder rijbewijs of rijden op een opgevoerde scooter. Bij de controlelocatie was een Halt-loket opgezet, waar een Halt-medewerker zat om jongeren te spreken over de overtreding, de gevolgen daarvan voor de verkeersveiligheid en om hen een pedagogische Halt-interventie aan te bieden. De interventie verving een boete of een aantekening op hun strafblad. Halt bracht ook direct de ouders op de hoogte.  

De nieuwe werkwijze draagt bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en het veiligheidsgevoel doordat het overlastgevend en verkeersgevaarlijk (rij)gedrag wordt teruggedrongen. Ook wordt het normbesef van de jongeren verhoogd en de bewustwording en inzicht in eigen gedrag vergroot.   

Jongeren vormen een cruciale doelgroep als het gaat om verkeersveiligheid, omdat ze vaak kwetsbare verkeersdeelnemers zijn en minder ervaring hebben in het verkeer. Het bewust worden van hun eigen gedrag is van essentieel belang, aangezien menselijk gedrag de oorzaak is van maar liefst 90% van de verkeersongevallen.

Video

Meer zien? Bekijk hieronder de video over deze handhavingsactie.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen