Afleiding op de weg: concentreer op het verkeer

217 keer bekeken

In een wereld vol constante afleiding lijken we soms te vergeten dat er één plek is waar onze volledige aandacht absoluut noodzakelijk is: de weg.

We weten allemaal dat het gevaarlijk is om tijdens het rijden met andere dingen bezig te zijn dan met de weg, maar toch betrappen we onszelf erop dat onze aandacht afdwaalt. Of het nu gaat om het snel beantwoorden van een berichtje, het instellen van het navigatiesysteem of gewoon een boeiend gesprek met een medepassagier: afleiding achter het stuur komt in allerlei vormen en maten. Het is dan ook geen verrassing dat afleiding in het verkeer een groeiend probleem vormt voor de veiligheid op de weg. 

Hoeveelheid ongevallen en oorzaken
Afleiding in het verkeer is een probleem dat jaarlijks tot veel verkeersslachtoffers leidt. Mobiele telefoons spelen hierbij een grote rol en vermoeidheid is ook een verontrustende factor. Rapporten tonen aan dat 19% van de fietsslachtoffers op de spoedeisende hulp afleiding als oorzaak aanwijst, terwijl bij automobilisten op de spoedeisende hulp 14% aangeeft afgeleid te zijn. Deze statistieken benadrukken de dringende behoefte aan maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Help ook mee!
Gelukkig zijn er stappen die we kunnen nemen om afleiding in het verkeer te verminderen. Een simpele stap is bijvoorbeeld om onze telefoon weg te stoppen en deze op ‘niet storen' te zetten. Het lezen van een bericht op je smartphone duurt vaak meer dan 3 seconden. In die tijd leg je al 100 meter af zonder op de weg te letten, wat overeenkomt met de lengte van een voetbalveld! Benieuwd naar alle mogelijkheden om MONO te rijden? Deze vind je hier

Daarnaast  is het van essentieel belang om bewust te zijn van vermoeidheid tijdens het autorijden. Om vermoeidheid te voorkomen, is het slim om niet te veel te eten en de auto koel te houden. Een volle maag en een warme auto kunnen de slaperigheid verergeren. Als je toch merkt dat vermoeidheid toeslaat, parkeer dan op een veilige plek langs de weg en neem minimaal een half uur rust.

Rijhulpsystemen
Heb je een moderne auto? Dan is de kans groot dat de auto is uitgerust met een rijhulpsysteem. Deze systemen kunnen het autorijden veiliger maken, mits je ze verstandig gebruikt. Zo is het cruciaal om je handen en voeten altijd bij de pedalen te houden, zodat je zelf altijd snel kan reageren. 

Vergeet niet dat jouw keuzes als weggebruiker een directe impact hebben op de veiligheid van iedereen op de weg. Door écht je aandacht te besteden aan de weg, draag je bij aan een veiligere rijervaring voor iedereen. Samen kunnen we het aantal ongevallen als gevolg van afleiding verminderen. Samen gaan we voor NUL!

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen