Normvervaging in het verkeer: Met respect voor elkaar op weg

215 keer bekeken {0} reacties

Normvervaging is een term die steeds vaker opduikt wanneer we het hebben over verkeersveiligheid

Dit rijgedrag hebben we allemaal weleens gezien: bestuurders rijden te snel of te dicht achter de auto voor hun (bumperkleven), gebruiken hun mobiele telefoon tijdens het rijden, negeren verkeerslichten of zebrapaden en nemen onnodige risico's. Dit asociale rijgedrag is een groeiend risico voor de veiligheid in het Brabantse verkeer. Maar hoe kunnen we deze situatie verbeteren? 

Een veilig tempo
Een herkenbaar voorbeeld van normvervaging is te hard rijden. Maar wat als je voor een groen stoplicht staat en de bestuurder voor je blijft stilstaan? Hoewel er geen specifieke wettelijke tijdsduur is vastgesteld om te reageren wanneer het stoplicht op groen springt, is het van essentieel belang om dit direct te doen. Stilstaan bij groen licht hindert het verkeer, wat gevaarlijk is en tot boetes kan leiden. 

Snelweg gedrag
Normvervaging omvat ook riskant rijgedrag op de snelweg. Stel je voor dat je rechts rijdt en een langzamere bestuurder de linkerbaan bezet. Je overweegt om via de rechterbaan in te halen. Doe het niet! In ons land is recht inhalen niet toegestaan. Ook staan er aanzienlijke boetes op! Aan de andere kant is aanhoudend links rijden eveneens een risico dat de verkeersdoorstroming verstoort. 

Een veiliger fietspad
Veiligheid op de fiets staat voorop. Om dit te bevorderen, is het belangrijk dat je bewust bent van de normen op de weg. Neem bijvoorbeeld fietsverlichting. Wanneer je geen of verkeerd geplaatste of slechte verlichting hebt, ben je écht niet zichtbaar in het verkeer. Zorg daarom dat je voor- en achterlichten correct zijn geplaatst en dat er reflectoren op je pedalen en wielen zitten. Deze simpele stappen verminderen het risico op ongelukken al voor een deel!

Jouw reactie maakt het verschil
Soms zijn deze situaties niet te vermijden, maar we kunnen wel zelf bepalen hoe we reageren. Het beste is om kalm te blijven. Tel tot 10, adem een paar keer uit en blijf beleefd. Door te streven naar een veiliger, respectvoller en vriendelijker verkeer, kunnen we bijdragen aan het verminderen van asociaal gedrag op de weg en het verkleinen van het risico op ongelukken. Samen gaan we voor NUL verkeersslachtoffers!

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen