Jaarlijkse Fietsverlichtingsactie gemeente Land van Cuijk

183 keer bekeken

De wintertijd is ingegaan en de dagen worden korter en donkerder. De gemeente Land van Cuijk vindt het belangrijk dat schoolkinderen goed verlicht naar school, huis, sportclub of andere bestemming fietsen.

Samen met politie, provincie en de scholen en fietsenmakers in de gemeente, werd ook in 2023 een Fietsverlichtingsactie gehouden.

Leerlingen van de middelbare scholen in de gemeente Land van Cuijk, maar ook van een groot aantal basisscholen, lieten in de afgelopen weken hun fiets controleren. Dat gebeurde op het schoolplein. De Fietsverlichtingsactie was voor leerlingen en ouders gratis, ook wanneer kleine reparaties werden verricht of wanneer de batterijen werden vervangen. De kosten komen voor rekening van de provincie en de gemeente in de verhouding 80/20 procent. Ter ondersteuning van de actie is op diverse, strategische locaties in de gemeente met reflecterend spuitkrijt “AAN in het donker” op het wegdek gespoten.

Nu de Fietsverlichtingsactie-weken voorbij zijn, worden politiecontroles gehouden. Die worden breeduit aangekondigd. De controles moet schoolkinderen stimuleren mee te doen aan de Fietsverlichtingsactie. Het motto van de samenwerkende partners: “Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn”.

“Nul verkeersslachtoffers in Brabant”, dat is wat we nastreven’, aldus Frits Pingen, docent aan Metameer, tevens coördinator van de Fietsverlichtingsactie van zijn school. Pingen doelt op de door de provincie Noord-Brabant gevoerde campagne ‘Brabant gaat voor NUL’. Nul verkeersslachtoffers in de provincie door te werken aan goede infrastructuur, handhaving maar vooral ook aan het gedrag en de rol van verkeersdeelnemers. De Fietsverlichtingsactie past uitstekend in deze bredere, provinciale campagne. Alle leerlingen die hun fiets lieten controleren kregen dan ook van de provincie Noord-Brabant een leuke sleutelhanger.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen