Snelheidsmeterspaarpot

25-02-2021

Hoe stimuleer je mensen in de buurt zachter te rijden? Met de snelheidsmeterspaarpot van de provincie Noord-Brabant! Dit apparaat beloont goed rijgedrag. Rijd je met de juiste snelheid langs de meter, dan breng je geld in de spaarpot van een goed doel in de buurt.

Gemeentes kunnen de snelheidsmeterspaarpot via de verkeersambtenaar bij ons aanvragen. Wie ‘m toegewezen krijgt, kan het apparaat 3 weken lang op een 30, 50 en 60 km/u weg plaatsen. Wanneer een bestuurder van een motorvoertuig langsrijdt en aan de maximale snelheid houdt, gaat er direct een paar cent in de spaarpot. Dit ziet de bestuurder ook op het display van de spaarpot. Hoe hoog het bedrag is, verschilt per gemeente en is afhankelijk van het beschikbare gemeentebudget.

Twister op het schoolplein

Boxtel is een van de Brabantse gemeentes die de spaarpot succesvol heeft gebruikt. Het apparaat stond 3 weken lang in de Henrik Verheeslaan. Bestuurders die met een maximumsnelheid van 30 km/u langsreden, stopte geld in de digitale spaarpot. In totaal haalde ze 1000 euro op. Het geld ging naar basisschool de Vorsenpoel voor een Twister op het schoolplein.

Extra informatie over de spaarpot

Hoe gaat de snelheidsmeterspaarpot verder in z’n werk? Een paar feiten op een rij:

  • De snelheidsmeterspaarpot meet enkel het passerende verkeer vanuit de richting die de spaarpot tegemoet rijdt. Dus vanuit één richting.
  • Er gaat geen geld uit de spaarpot wanneer bestuurders harder dan de toegestane snelheid rijden. Wel laat het display een rood duimpje omlaag zien.
  • Per actieperiode kan er één straat meedoen. Dit is de straat waar de snelheidsmeterspaarpot hangt. Het doel is om buurtbewoners bewust te maken van de snelheid waarmee ze in hun eigen wijk rijden.
  • Bestuurders kunnen onbeperkt langsrijden. Wanneer het vooraf maximale ingestelde bedrag is bereikt, gaat het apparaat uit.
  • Iemand van de provincie installeert het apparaat. Na de actie haalt hij of zij ‘m ook op.
  • De snelheidsmeterspaarpot sluit de provincie aan op netstroom via een stekker in een stopcontact. Een bewoner of bedrijf in de straat kan voor deze stroom zorgen. De kosten hiervoor worden vergoed via VVV-bonnen.

Aanvragen?

Heeft jouw gemeente ook interesse in deze unieke en leuke tool? Laat het ons weten via de verkeersambtenaar van de gemeente door hem/haar een mail te laten sturen naar brabantgaatvoorNUL@brabant.nl

Afbeeldingen

Video snelheidsmeterspaarpot

Cookie-instellingen