De handhavingsactie bestaat uit twee onderdelen: een touringcar en de MONOcam. Met de touringcar rijden politieteams door de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Wanneer ze iemand tijdens het rijden bijvoorbeeld met een telefoon in de hand zien, schakelen ze een volgauto in. De agenten in deze auto’s zetten de overtreders aan de kant en bekeuren de bestuurders. Tijdens die momenten probeert de politie ook uit te leggen wat de risico’s en gevolgen zijn van het gedrag.
Daarnaast zet de politie de MONOcam in op plekken waar de bus niet kan komen. Het is een camera die op een driepoot staat en die de politie zowel binnen als buiten de bebouwde kom plaatst. De software herkent bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Deze informatie geeft het apparaat door aan agenten van Team Verkeer. Die beoordelen vervolgens of het een overtreding was. Als dat het geval is, verstuurt het Centraal Justitieel Incassobureau een bekeuring.
Over de campagne
De term MONO betekent dat je met één taak bezig bent, namelijk veilig rijden. Afleiding onderweg vergroot de kans op een verkeersongeval. Het zorgt ervoor dat je minder alert bent waardoor jouw auto bijvoorbeeld kan gaan slingeren of je niet op tijd remt als dat nodig is. Dit is gevaarlijk voor jou en voor anderen op de weg. Veilig van A naar B verplaatsen is enorm belangrijk voor ons allemaal. Met de actie ‘Ogen op de weg’ worden overtreders niet alleen beboet maar vooral bewust gemaakt van de gevaren van afleiding tijdens het rijden. En daarmee wordt ingezet op gedragsverandering: je gebruikt je smartphone pas weer wanneer je op je bestemming bent aangekomen.
Effect
De actie heeft effect. Alleen al in het jaar 2024 (t/m 1 juli) hebben er al 10 controledagen plaatsgevonden. Tijdens deze dagen zijn na constatering vanuit de touringcar en de volgauto’s 894 boetes uitgeschreven voor het vasthouden van een telefoon. Vanuit de MONOcam werden er nog eens 409 boetes uitgeschreven vanwege het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Daarnaast werden er nog 331 andere overtredingen geconstateerd, zoals te hard rijden, rijden zonder rijbewijs, geen gordel dragen, een onleesbaar kenteken, bumperkleven en rechts inhalen.
Naast het handhaven van de verkeersregels is het van grote waarde om het gesprek aan te gaan met de overtreders. Op die manier kunnen we hen echt duidelijk maken hoe gevaarlijk hun overtreding is en welke consequenties dit kan hebben. Het bewust maken van de ernst van hun gedrag is essentieel om te zorgen voor gedragsverandering en de veiligheid op de weg te verbeteren. Dit kan ongevallen en gevaarlijke situaties in het verkeer voorkomen.
Meer informatie
Neem contact met ons op: brabantgaatvoorNUL@brabant.nl
Of lees een van de volgende gerelateerde artikelen: