Doortrappen – veilig fietsen tot je 100e

Doortrappen
14-10-2022

Fietsen geeft je vrijheid, een betere conditie en de kans om zelfstandig te blijven. Maar word je ouder, dan kan een simpel fietsritje een uitdaging zijn. Het landelijke programma ‘Doortrappen’ van het ministerie van Infrastructuur helpt ouderen om veilig de weg op te gaan.

Door mentale of fysieke achteruitgang of verouderde kennis over het verkeer zijn ouderen kwetsbare fietsers. Dat blijkt ook uit cijfers. Bij 72 procent van de fietsongevallen met dodelijke afloop zijn ouderen betrokken. 

‘Doortrappen’ wil hier samen met partners in de provincies iets aan doen. Onder het programma vallen activiteiten en middelen die ouderen helpen veilig de weg op te gaan. Zo organiseren aangesloten gemeenten met lokale partners fietstrainingen of delen ze hulpmiddelen zoals fietsspiegels uit. Ook schakelen ze buurtsportcoaches in om ouderen te helpen met fysieke oefeningen. Verder geven de samenwerkende partijen tips over het gebruik van fietsapps, helmen en meer.

Breed gedragen

Het programma heeft veel partners aan zich verbonden. In Noord-Brabant loopt het project sinds 2020. Waar in het eerste jaar nog zo’n 10 Brabantse gemeenten meededen, lag dit aantal in 2022 op ruim 20.

Niet alleen Noord-Brabant, ook andere provincies en vervoerregio’s steunen dit initiatief. Zo zijn er in totaal ruim 220 gemeenten aangesloten. Verder zijn landelijke partners erbij betrokken zoals Beter Oud, BOVAG, de Fietsersbond, Sportkracht12, Veilig Verkeer Nederland, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport enzovoort. Samen willen ze iedereen veilig laten fietsen tot het 100e levensjaar!

Ook mee doortrappen?

Lees alles over het programma op doortrappen.nl of neem contact op met: brabantgaatvoorNUL@brabant.nl

Afbeeldingen

Cookie-instellingen