filters resetten

Categorieën

Zo fiets jij samen met je kind veilig in het verkeer

Van huis naar school en weer terug. Je zoon of dochter legt in z’n leven heel wat kilometers af. Het is slim om ze al vroeg te laten wennen aan het fietsen in het verkeer. Laat de auto en bakfiets staan, stap op de fiets en ga samen op pad. Zo laat je ze rustig wennen:

Categorieën

Fietsers
Algemeen

Het begin
Een loopfiets is een goede start om te leren fietsen. Je kind krijgt hierop al snel door hoe hij of zij het evenwicht behoudt. Vervolgens kun je overstappen naar een trapfiets. Vergeet niet een helm te gebruiken!

Oefen in rustige omgeving
Start in een rustige omgeving met fietsen. Vooral jonge kinderen hebben in het begin nog de volle concentratie nodig. Geef onderweg ruim op tijd aan wanneer je kind bijvoorbeeld moet remmen of moet afslaan. Zo behouden ze hun focus en raken ze niet gestrest.  

Tip: kinderen zijn tot hun 18e nog volop in ontwikkeling en dat merk je ook in het verkeer. Iedere leeftijdscategorie heeft punten om rekening mee te houden. Op vvn.nl lees je er alles over.

Benoem alles en vertrek op tijd
Neem de tijd als je met je kind op pad gaat. Sta onderweg stil en leg de verkeersregels uit. Wat moeten ze doen als er een auto aankomt of wie heeft er op een kruispunt voorrang? Je kind leert over het verkeer als je hardop praat en vragen stelt.

Controleer de fiets
Hoe oud je kind ook is: check de fiets regelmatig. Denk dan aan het licht, de remmen en de spanning op de ketting. Een werkende fiets kan ongelukken voorkomen.

Het goede voorbeeld
Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Geef zelf het goede voorbeeld! Rijd nooit door rood, houd je mobiel in de zak en steek je hand uit wanneer je afslaat.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen