
Tijdens deze editie van de Veilig weer naar school week staat de 'Hou je aan de snelheidslimiet'-campagne centraal. Om zo ook te zorgen dat onze scholieren zo veilig mogelijk van A naar B verplaatsen. Alle gratis communicatiemiddelen zijn te downloaden in de toolkit via onderstaande link.
Download hier je gratis communicatiemiddelen
Aandacht voor snelheid
De campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en
Waterstaat (IenW) en zijn campagnepartners. De campagne spreekt de automobilist aan op zijn
verantwoordelijkheid voor zijn eigen veiligheid en die van anderen. Hierdoor moet het aantal
automobilisten dat te hard rijdt binnen de bebouwde kom verminderen. Vooral op 30 en 50
kilometerwegen. De campagne richt zich op automobilisten die de wet licht overtreden en maximaal
10 tot 15 kilometer per uur te hard rijden. Omdat ze met het verkeer meegaan of gewoon ongemerkt
harder rijden dan mag. Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans
op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk.
Ouders informeren over 'snelheid'
Als het gaat om verkeersveiligheid zijn de grootste ergernissen van ouders/verzorgers en scholen het fout parkeren bij school én het te hard rijden in de directe schoolomgeving of op belangrijke school-thuis-routes.
Veel leerlingen hebben te maken met gevaarlijke situaties op hun school-thuis-routes. Moeten straten oversteken waar auto’s hard rijden, delen het fietspad of weg met auto’s, scooters en in al die situaties zijn leerlingen die lopen, of fietsen de meest kwetsbare verkeerdsdeelnemer.
Men kan de ouders/verzorgers er rechtstreeks op wijzen dat ze defensief moeten rijden rondom (basis)scholen. Of via artikelen op de website of in de schoolkrant ouders/verzorgers attenderen op het thema snelheid en het belang van het zich houden aan de snelheid. Daarbij kan de school ook verwijzen naar https://www.komveiligthuis.nl/snelheid. Daarnaast kun je in de toolkit ook de ouderbrochure downloaden en met de ouders/verzorgers delen.
Wist je dat?
- Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door te hoge snelheid?
- Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt we 25-30% minder letselslachtoffers hebben?
- Een botsing met 50 km/u gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is bijvoorbeeld vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw.
- ABS (Anti Blokkeer Systeem) de remweg niet verkort, maar alleen de auto beter bestuurbaar houdt?
Opdrachten voor in de klas (basisonderwijs)
Met de leerlingen een campagne (uiting) maken: Dank U wel! Voor minder snel!
Maak een A4 of A3 met boven de tekst “Dank U wel!” en onderaan Voor minder snel! Zorg dat de letters groot genoeg zijn en dat ze door de leerlingen kunnen worden ingekleurd. Zorg voor voldoende kopieën voor de leerlingen.
De leerlingen kunnen in het centrale deel van het A4 of A3 een tekening maken waarmee ze de boodschap extra kracht bijzetten. De posters kunnen in het basisonderwijs worden opgehangen bij de school in-en uitgangen, de fietsparkeerplaatsen en/of verkleind als postcards onder de ruitenwissers van de auto’s worden gedaan. De posters kunnen digitaal ook gebruikt worden in schoolkrant etc.
De posters die gemaakt zijn door leerlingen van de onderbouw voortgezet onderwijs kunnen worden opgehangen bij een ouderavond, waarbij de school kort ingaat op de Veilig weer naar school week en de aandacht die de school na elke vakantie aan verkeersveiligheid besteed.
Het thema snelheid bespreken met de leerlingen
Bespreek met de leerlingen het thema snelheid. In het basisonderwijs kan de nadruk gelegd worden op het gevaar van snel rijden in de directe schoolomgeving, of het veilig oversteken van de weg in combinatie met snel rijdende auto’s en scooters. De snelheid van de andere weggebruikers kunnen de kinderen niet veranderen, in deze week kan wel weer stilgestaan worden bij hoe de kinderen voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen:
- Tips voor veilig oversteken (google “veilig oversteken drukke weg” voor tips
- Op tijd snelheid auto’s leren inschatten, en daar veilig op reageren (zie hieronder)
Snelheid, remweg en risico's
De snelheid waarmee een voertuig rijdt bepaalt de stopafstand. Dat is de totale lengte van de remweg. Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden minstens 1 seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Dat noemen we de reactieseconde. Die is erg belangrijk. Want hoe hoger je snelheid, hoe meer meters je in die tijd aflegt. De remmen van auto's, fietsen en scooters zijn de laatste jaren verbeterd, maar de reactieseconde blijft gelijk.
Een bestuurder rijdt dus heel wat meters op volle snelheid door, voordat er op de rem wordt getrapt. En dan volgt nog de afstand die nodig is om de auto tot stilstand te brengen. Hieronder zie je wat te hard rijden betekent voor de remweg van een auto. Je kunt wel nagaan wat de gevolgen zijn als de bestuurder van de auto nog harder rijdt.
Bij 30 kilometer per uur totale stopafstand / remweg 13,3 meter

Bij 35 kilometer per uur totale stopafstand / remweg 16,5 meter
.png)
Bij 40 kilometer per uur totale stopafstand / remweg 19,9 meter
.png)
Opdrachten voor in de klas (voorgezet onderwijs)
Gevaarherkenning
In het voorgezet onderwijs kan de nadruk worden gelegd op het herkennen van gevaarlijke situaties op de school-thuis-route, en dan vooral op situaties waar de leerlingen te maken hebben met snel rijdende auto's. De vraag hoe zij zich in deze situaties zo veilig mogelijke kunnen gedragen is een heel relevant onderwerp.
(Zie TT module 1: school-thuis-route en TT module 2: rijden in groepen)
Verantwoordelijkheid
Richting de bovenbouw kan ook de eigen verantwoordlijkheid als bestuurder aan de orde worden gesteld. Als bestuurders van E-bikes, scooter en soms ook al auto's hebben de leerlingen een extra verantwoordelijkheid als bestuurder richitng de zwakkere verkeersdeelnemers die fietsen of lopen.
(Zie TT module 7: de jonge bestuurder)
Handige video's
Tot slot, kom veilig thuis!
De verkeersveiligheidscampagnes van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en zijn partners worden gevoerd onder de koepel 'Kom veilig Thuis'. Via dit online platform kun je verschillende campagnewebsites bezoeken zoals MONO, BOB, Snelheid en Fietsverlichting. Zie https://www.komveiligthuis.nl/