Tijdens deze Veilig weer naar school week staat de MONO-campagne centraal. Even bellen, Instagram checken en een mailtje versturen. We weten dat het niet slim is om onderweg de telefoon te gebruiken. Toch doet de helft van de 10 miljoen smartphonegebruikers in Nederland dat nog altijd. Tijdens deze editie van de Veilig weer naar school week staat de MONO-campagne centraal. Om zo ook te zorgen dat onze scholieren zo veilig mogelijk van A naar B verplaatsen. Alle gratis communicatiemiddelen zijn te downloaden in de toolkit via onderstaande link.
Download hier je gratis communicatiemiddelen
Wat is MONO?
MONO rijden, dat is ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je mobiele telefoon. Op de fiets en ook in de auto. MONO staat voor één of alleen. De campagne gaat over met één ding tegelijk bezig zijn in het verkeer. Want als je rijdt of fietst, hoef je maar op één ding te letten: de weg. De campagne versterkt de sociale norm van het niet lezen of sturen van berichten tijdens het rijden. Het doel van de MONO-campagne is het terugdringen van het aantal verkeersdoden en gewonden veroorzaakt door het gebruik van social media in het verkeer.
Hoe rijd je MONO?
Om alle betrokkenen (collega's en ouders/verzorgers) te informeren over hoe men MONO kan rijden staan onderstaand de instructies voor zowel Android als IOS telefoons genoteerd.
Android instellingen
Als je een Android-telefoon hebt, kun je op verschillende manieren MONO rijden en fietsen. Zie hier op de website van Kom veilig Thuis meer informatie en de handleiding.
IOS (iPhone) instellingen
Op je iPhone zit een handige ‘Autorijden-functie die je maar één keer in hoeft te stellen. Vanaf dat moment detecteert je iPhone automatisch wanneer je in de auto zit, en rij je altijd MONO. Zie hier op de website van Kom veilig Thuis meer informatie en de handleiding.
Facts and figures
- Het risico op een ongeluk is 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn;
- Uit eerder onderzoek bleek dat 7 op de 10 Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun mobiel als ze onderweg zijn. Twee derde leest die berichten tijdens het rijden;
- 51% van de jongeren tussen 12 en 17 jaar geeft ook aan hier geen risico in te zien;
- Uit onderzoek dat Interpolis en Motivaction hielden onder 880 scholieren bleek dat 64% van de scholieren – ondanks het telefoonverbod – nog steeds een telefoon gebruikt op de fiets;
- Telefoongebruik op de fiets wordt zelfs als de norm gezien. Bijna alle respondenten in het onderzoek van Interpolis en Motivaction (99%) denken dat andere scholieren ook hun telefoon gebruiken op de fiets. Bovendien geeft 80% aan te verwachten dat anderen dit eveneens ‘normaal’ vinden;
- Scholieren denken dat veilig fietsen en het gebruik van een telefoon prima samengaan, maar dat is niet het geval. Omdat zij de bestuurders van de toekomst zijn, is het belangrijk om hun gedrag te veranderen.
Geef een MONO-les op school
Geef een MONO-les of praat deze week met de leerlingen over het belang van MONO. Bijvoorbeeld op een van de volgende momenten:
- in de verkeerslessen die deze week op de BVL-scholen gepland staan;
- bij een dagopening;
- in een mentorles;
- in een van de lessen van TotallyTraffic.
Sta daarbij kort stil bij de volgende onderdelen:
- Start met een voorbeeld waarbij duidelijk is dat als je je goed concentreert je het beste resultaat haalt, of vraag de leerlingen naar zo’n voorbeeld;
- Waarom haal je een beter resultaat als je je goed concentreert?
- Waarom is concentratie in het verkeer belangrijk?
- Meer informatie over MONO verstrekken. Wat is MONO? Wat is het doel van MONO? Enkele weetjes en feiten (zie bovenstaand)
- Wie kent een voorbeeld van (bijna) ongeluk door afleiding?
- Tips om ongestoord op weg te zijn. Ongestoord onderweg, dat doe je zó. Onderweg zónder afleiding van je smartphone. Dat is heerlijk en veilig tegelijk! VVN heeft daarom zes opties voor je klaarstaan die je hierbij helpen. Zo verkleinen we met elkaar de kans op ongelukken en creëren we óók in het verkeer een bewuste mindset. Zie https://vvn.nl/mono-tips
- Heeft iemand nog een andere MONO tip die goed werkt in de praktijk? (en zorg dat je als leerkracht/docent eindigt met de voordelen van de gewenste sociale norm)
Handige lessuggesties en downloads
Het rijk en meerdere provincies besteden op hun sites veel aandacht aan de MONO-campagne. Daar zitten mooie lessuggesties en handige downloads bij die je in de klas kunt gebruiken. Hieronder een aantal handige linkjes:
Stichtingen Tbutterfly en Yannick
Naast deze materialen zijn er ook YouTube filmpjes ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland, ANWB en diverse commerciële bureaus. Daarnaast zijn ook het filmpje van TButterfly (Tommy-Boy) en de website van Yannick heel interessant om te gebruiken om het onderwerp in de klas te bespreken.
Tot slot, kom veilig thuis!
De verkeersveiligheidscampagnes van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en zijn partners worden gevoerd onder de koepel 'Kom veilig Thuis'. Via dit online platform kun je verschillende campagnewebsites bezoeken zoals MONO, BOB, Snelheid en Fietsverlichting. Zie https://www.komveiligthuis.nl/