Rij Mono

Stijn Coolen
1610 keer bekeken

Even bellen, Instagram checken en een mailtje versturen. We weten dat het niet slim is om onderweg de telefoon te gebruiken. Toch doet de helft van de 10 miljoen smartphonegebruikers in Nederland dat nog altijd. De MONO-campagne helpt je de aandacht op de weg te houden.

Komveiligthuis.nl wil dat iedere automobilist tijdens het rijden met maar één ding bezig is: het verkeer. Daarom ontwikkelde ze in 2018 de campagne MONO op. Want appen, bellen en social media leiden af. Net als de navigatie bedienen, online vergaderen of muziek opzoeken.

Campagne voor iedereen

Via posters langs de weg, online communicatie en reclames herinnert de campagne weggebruikers eraan dat we samen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in het verkeer. En dat onveilig telefoongebruik er niet thuishoort. Een van de gebruikte slogans is bijvoorbeeld ‘Mij nie appe’. Deze roept bestuurders op om anderen voor vertrek te laten weten dat ze vertrekken en niet gestoord willen worden. Ook spreekt de campagne de verzenders van berichten aan. Zij hebben ook de plicht om geen berichten te sturen als ze weten dat iemand onderweg is.

Hoe doe je dat, ongestoord de weg op gaan?

In theorie is het makkelijk: onderweg geen telefoon gebruiken. In de praktijk blijkt is het een uitdaging. Zo houd jij de focus op de weg

  • Zet je telefoon op stil of in de vliegtuigmodus. Veel smartphones hebben ook een functie om MONO te rijden.
  • Laat anderen weten dat je onderweg bent. App voor je vertrek dat je onderweg bent of zet het in je werkagenda. Zo weten je vrienden, collega’s en familie dat je even niet bereikbaar bent.
  • Stel vooraf je navigatie in. En ben je op de fiets? Zet je mobiel in een telefoonhouder. Zo houd je beide handen aan het stuur.
  • Belangrijk telefoontje of een bericht lezen? Sta stil op een veilige weg.
  • Leg je telefoon buiten handbereik. In het handschoenenkastje bijvoorbeeld. Je raakt niet afgeleid wanneer je scherm oplicht.
  • Selecteer voor je rit je afspeellijst. Maak ‘m ook extra lang. Het wisselen van muziek kan gevaarlijke situaties opleveren.

Feitje: een bericht lezen duurt meer dan 3 seconden. Een bericht schrijven nog veel langer. In die 3 seconden leg je bij een snelheid van 50 km/u 42 meter af (de lengte van een half voetbalveld) en bij 120 km/u 100 meter (ruim de lengte van een voetbalveld)!

Help mee!

Meer weten? Ga dan naar www.komveiligthuis.nl/rijmono

 

Cookie-instellingen