De maximumsnelheid overtreden is niet zonder risico. Zeker in de bebouwde kom ontstaan gevaarlijke situaties. Daar vind je kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers. Deelnemers die onverwachte bewegingen kunnen maken.
Als je dan te hard rijdt, heb je een langere remweg nodig om tot stilstand te komen. De snelheid van de auto én je reactievermogen bepalen namelijk hoe lang deze is. Rijd je te hard, dan rem je zomaar te laat voor een persoon die plotseling oversteekt.
Verantwoordelijkheid voor iedereen
De campagne van komveiligthuis.nl spreekt automobilisten aan die binnen de bebouwde kom maximaal 10 tot 15 km/u te hard rijden en hiermee de wet licht overtreden. Dat doet ze via beelden met kinderen of ouderen en een verkeersbord.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat automobilisten beperkende maatregelen sneller accepteren als direct zichtbaar is waarvoor ze het doen. Door de automobilisten via deze weg te wijzen op hun verantwoordelijkheid hoopt de organisatie het aantal hardrijders te verminderen en ongelukken te voorkomen.
Ken jij deze feiten al?
- Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door te hoge snelheid?
- Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt we 25-30% minder letselslachtoffers hebben?
- Jaarlijks voetgangers en fietsers overlijden door overtredingen van 10-15 km boven de limieten van 30 en 50 km/u?
- Een botsing met 50 km/u gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is bijvoorbeeld vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw.
- ABS de remweg niet verkort, maar alleen de auto beter bestuurbaar houdt?
Meer weten?
Op www.komveiligthuis.nl/snelheid lees je meer over hoe bepalend je snelheid is voor je remweg en over de campagne.